До 75-річчя вигнання нацистів зі Сновщини

2018-09-18

/Files/images/Снов чит 1.JPG

У центральній бібліотеці пройшли Сновські краєзнавчі читання «Наш край в період Другої світової війни».

Про бойові дії на території Сновського району у 1941 та 1943 роках розповів Дрозд Д.С., старший співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського, філії ММК «Лісоград», який зробив акцент на маловідомих до цього часу подіях під час захисту району від окупантів.

Два роки окупації... Як це було? «Період окупації м. Сновськ та Сновського району 1941-1943 рр. за свідченнями очевидців» – тема виступу Донченка Ю.В., наукового співробітника Сновського історичного музею. Про супротив нацистам, який чинило щорське підпілля та його зраду, викриття і знищення, вшанування пам’яті патріотів говорила директор Сновського історичного музею Москаленко В.В.

З подякою згадували вчителі історії директора Жовідської школи Івана Сукаліна, який першим дослідив історію щорського підпілля.

З першими рішеннями міської ради після вигнання нацистів зі Сновська ознайомила присутніх Колодюк І.М., начальник архівного відділу райдержадміністрації, головна увага в них зверталась на забезпечення життєдіяльності міста.

Сновська центральна бібліотека впродовж багатьох років вивчає і накопичує матеріали з історії краю в період нацистської окупації, популяризує їх через свої видання. Про них інформувала Козимір Т.С., бібліограф центральної бібліотеки.

Директор ЦБС Мокросноп Н.П., яка вела краєзнавчі читання, подякувала авторів представлених матеріалів. Проінформувала про видання у США у 2006 році книги споминів Зиновия Волкина, уродженця Сновська, «От Сновска до Нью-Йорка». Автор, 1925 року народження, розповідає про Сновськ того часу до початку окупації його нацистами, коли його сім’я була евакуйована. Таким чином, ми отримуємо інформацію про події у Сновську від початку війни до вступу в місто окупантів.

Книга знаходиться у власності рідних, які дозволили зробити ЦБ копію тих сторінок, де мова йде про періоди життя автора, пов’язаних зі Сновськом..

Усіх, хто має дослідження з краєзнавства, бібліотека запрошує до участі у наступних читаннях.

/Files/images/Снов чит 2.JPG/Files/images/Снов чит 3.JPG/Files/images/Снов чит 4.JPG/Files/images/Снов чит 5.JPG/Files/images/Снов чит 6.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 266