Моя громада - мій добробут

2017-10-31

/Files/images/моя громада.jpg Сновська центральна бібліотека у співпраці з Корюківською міською молодіжною громадською організацією «Альтернатива» 31 жовтня 2017 року провели виїзний інформаційний захід «Моя громада – мій добробут» у с. Хотуничі Сновської ОТГ Чернігівської області.

Окрім представників місцевої влади - в.о. старости Миколи Бондаря та міського депутата Лариси Безручко до сільчан завітли гості зі Сновська - перший заступник міського голови Іван Орда, начальник відділу культури і туризму міськради Наталія Добненко, заступник начальника організаційно-кадрової та інформаційної роботи Наталія Смоляк та голова громадської ради при РДА Лариса Мартиненко.
На початку організатори заходу нагадали, що Сновська ОТГ одна з небагатьох в Україні, до складу якої увійшов повністю весь Сновський район (24 сільради). Далі слово надали представникам влади. «Ми були одні з перших в державі, об’єднавшись у громаду рік тому, тож наслідувати приклад інших ОТГ нам не доводилося, - сказав Іван Орда. - Торували шлях самі, вчилися на своїх же помилках. Рік нашої спільної роботи показує вже певні результати, можемо робити перші висновки».
Він докладно поінформував про проекти, які реалізуються в громаді та відповів на чисельні запитання мешканців сіл Хотуничі та Камка. А запитання були різні й іноді дуже болючі: чому не відремонтовані дороги по селу; чому освітлення зроблене не на всіх вулицях; навіщо ще діє райрада і райдержадміністрація; коли буде транспортне сполучення з центром ОТГ м. Сновськ, бо нині добираються люди попутками; чи допоможе міськрада відремонтувати дамбу; до кого звертатися, щоб встановили вежу для мобільного зв’язку, бо покриття в селі майже нема; як заборонити молоковозу приватного підприємства їздити грунтовою дорогою, яку він розбиває в осінню негоду тощо.
Представники влади зазначили, що не всі роботи можна провести одразу і сьогодні, а все відбуватиметься поступово. Деякі проблеми можна розпочати вирішувати на місцевому рівні, а деякі потребують (у співпраці з в.о. старостами і депутатами) написання проектів для виділення коштів. Головне – бути активним і усвідомити, що віднині ініціатива має іти від людей до влади, а не навпаки.
Приємно, що люди тут не байдужі до долі села і багато хто з них готовий витрачати свій час і сили на благоустрій, на покращення життя в селі. Місцеві активісти облаштували зону відпочинку на ставку,та не без допомоги депутата Лариси Безручко встановили дитячий майданчик.
«Від об’єднання в громаду ми всі тільки виграли, – каже художній керівник Хотуницького будинку культури Світлана Вовчок. – Бачимо, що і на наші села нарешті теж пішли гроші».
Погода в цей день внесла свої корективи, тож всім учасникам заходу довелося розміститися в приміщенні сільради, хоча планувалося все це проводити в центрі села просто неба. Та це не вплинуло на роботу консультаційного пункту. Дві години безпосереднього спілкування з представниками влади «наживо» сприяли довірі мешканців до них і дали надію, що зміни, які розпочалися, принесуть добробут громаді.
Захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС ). Проект виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). #USAID #PULSE#IREX #АМУ #ПУЛЬС .

/Files/images/Изображение 5104.jpg/Files/images/Изображение 5092.jpg/Files/images/Изображение 5096.jpg/Files/images/Изображение 5094.jpg/Files/images/Изображение 5099.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 255